Om man översätter ordet Ayur Veda från sanskrit, ett indiskt språk som kanske är världens äldsta språk, betyder det just kunskapen om livet. Ayus, "liv", veda "betyder kunskap".
Ayur Veda har många grenar och handlar om hur man lever livet för att hålla sig sund och frisk, men också så att rätt beslut tas i viktiga frågor för enskilda människor och för kollektivet.
Ayurvedisk medicin är en form av indisk läkekonst och det var som hälsolära jag först stötte på ayurveda på 80-talet. Det är en livskonst som lärt mig mycket och hjälpt mig utveckla min hälsa både till kropp och själ.
Kunskapen om livet
När jag första gången var hos en Ayurvedisk konsult fick jag lära mig att det finns tre grundkonstitutioner som alla människor har lite av i sin uppbyggnad. Vata, Pita och Kafa och kombinerar man dem kan man säga att det finns 7 konstitutioner av oss människor. Därför mår inte alla bra av socialstyrelsens råd om hur mycket vatten eller hur många brödskivor man behöver äta!
När jag fick veta vilken kroppskonstitution jag har förstod mer om mig själv, vad jag behöver för att må bra. Idag lagar jag en ayurvedisk-inspirerad mat som jag känner att jag mår bra av och ger mig utrymme att vara den jag är. Jag lyssnar inte till alla råd som människor ger.
Du kan googla på Ayur Veda och lära dig mer om hur livet levs beroende på vilken konstitution du är, för dig som vill veta lite mer.
Därför valde jag en bok om Ayur Veda när det var min tur att bestämma bok i bokcirkeln jag är med i. Ur det här perspektivet är människor olika, beroende på vilka konstitutioner våra kroppar har. Allt jag gör, säger, tänker, äter och dricker har påverkan på hur jag mår.
Ett citat ur boken
Boken jag citerar ur här på hemsidan bygger på den mycket gamla kunskapen om livet men är skriven på ett modernt sätt. I bokcirkeln tyckte vi olika mycket om boken, på olika sätt. Någon sa att den kändes som en ”biografi”, att den handlar om författarens liv och hans kärlek till sin farmor, som han står upp för. Boken har ett öppet slut, vilket flera gillade. Jag såg boken mer som en faktabok, en mycket vackert skriven berättelse, där farmor blev symbolen för gammal kunskap och klokhet som barnet, nutiden, behöver höra talas om och lära sig.
Allt som farmodern säger är visdom, om livet som människa. När vi ställs inför svårigheter och motgångar berättar hon att man kan klara av dem om man inte drunknar i situationen och hon berättar hur. Boken är lågmäld, den kan läsas av ovana läsare och berikar alla som läser den!
På sidorna 222-223 pratar farmor med en av sina elever.
-”Varför känns det ofta som om jag kört fast”, frågade en elev farmor efter meditationslektionen en gång.
-”För att du spanar efter vägar istället för efter dina mål. Du är fullt upptagen med att hitta vägar som leder någonstans, men du vet inte vart du ska. Innan du börjar leta måste du ta reda på vad det är du letar efter”, svarade farmor med ett vänligt leende.
”Jag känner mig så vilsen”. Tårarna steg i ögonen på den unga flickan. Farmor kramade om henne och sa:
” Öppna ögonen och se på verkligheten, för det är där du först finner dina mål. Tänk på att vägarna framträder av sig själva när du väl ser målen framför dig. Du kommer att kunna välja vilken väg du ska gå till varje mål. Världen är gjord för dem som skapar drömmar, inte för dem som bekymrar sig för vägarna”. Farmor såg att flickan blev lite gladare.
- ”Det är alltså viktigast att ha en målsättning?” frågade hon och torkade sig i ögonen.
- ”Inte nödvändigtvis. Det viktigaste här i livet är att ha en vision. Det är den som gör att man kan urskilja sina mål, och det är målen som visar vägen”.
- ”Vad är det för skillnad på en vision och ett mål?”
- ”Målen är de olika stationerna man tar sig till, och visionen är det som ständigt lyser framför en, det som man följer under hela livsresan. Det är som när man varje dag håller ögonen på solen när man avslutar sina sysslor. I det fallet är målen sysslorna som man försöker bli klar med på en viss tid och solen är visionen.
- ”Hur finner jag min vision?”
- ”Ställ dig följande tre frågor om ditt liv”, svarade farmodern. ”För det första, fråga dig själv varför du lever här, på den här planeten. Då får du veta meningen med ditt liv och det är din vision. Den andra frågan är; vad lever du för? Det ger dig dina mål, vilka leder till din vision. Till sist, fråga dig själv; hur lever du för det? Svaret ger dig vägarna som leder till dina mål i ditt personliga och professionella liv.” …” Vi kan ha olika mål under livet, och många vägar för att nå dem, men om vi inte har en vision, en stjärna som lyser över vår stig, kommer vårt strävande och våra prestationer inte leda någonstans.”
”I det sista regnet”, Janesh Vaidy, (20117; sida 222-223) ISBN: 978-91-7579-246-0, www.pocketforlaget.se, redaktion@pocketforlaget.se